03.01.2018 21:51
для всіх
362
    
  4 | 4  
 © Душа

Сирія. Дамаск Біблійний. «Печера першої крові»

Сирія. Дамаск Біблійний. «Печера першої крові»

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

«У кожної культурної людини є дві батьківщини – та де народився і Сирія», -Андре Парро(1)

Історично-біографічний нарис... (історична частина)продовження...




Перша згадка в Біблії

Дамаск – перше місто з нині існуючих на Землі, яке згадується в Старому Заповіті. Згідно Біблійної історії, місто Дамаск засноване Вусом, правнуком Ноя. Перша згадка про Дамаск у Священному Писанні з`являється в Книзі Буття, у світлі оповіді про Авраама, який почувши про полонення родича свого, праведного Лота, вступив у бій з царями (2), завдав поразки ворогам і переслідував їх до Ховы, розташованої ліворуч Дамаска (Буття 14:14 - 14:15).


Гора Касьюн

За однією з теорій походження назви міста Дамаска, воно веде свою історію від арамейської «демшак», що означає кров брата. Згідно з місцевим переказом, Каїн убив Авеля в печері на горі Джебель-Касьюн, розташованій на північній околиці Дамаска, на висоті 1155 метрів над рівнем моря, внаслідок чого, вона отримала назву «Магарат ад-Дам», «Печера першої крові». Побачивши злочин, вона скрикнула від жаху першого вбивства на юній Землі, хотіла закритися і поглинути вбивцю, але Архангел Гавриїл ( у Ісламі Джебраил) перешкодив цьому, підтримавши склепіння печери рукою і залишивши відбиток долоні на ній, так як така смерть була б не покаранням, а лише порятунком для Каїна. Над печерою збудована Мечеть, це Священне місце однаково шановане християнськими і мусульманськими громадами. А в місті Ез-Забадані, в околицях Дамаска, розташована Шиїтська Мечеть Набі Хабиль, побудована в 1599 році де зберігається саркофаг, шанований як могила першого невинно убієнного мученика, Авеля (в Ісламі Хавель), його довжина становить близько 7 метрів, надгробок могили має 5 метрів 71 см в довжину, і 1 метр 80 см в ширину.


Тут, у центрі Середземноморських Земель, де зароджувалася цивілізація і розквітала незаймана земля, що породила безліч пахучої рослинності і живих душ багатоликої і самобутньої фауни(3), цвіте найдавніша перлина і б`ється її серце, серце світу.


Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами))


до нових зустрічей ...


Ілюстрація - печера Першої Крові. Дамаск.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.01.2018 13:55  Тетяна Белімова => © 

Пані Олечко, дуже приємно, що Ви після перерви продовжили Вашу оповідь про Сирію.
Мені здається, кожен хоч раз у житті чув назву міста Дамаск, хоча б тому, що там виробляли знамениту на весь світ зброю. А виявляється, це місто славне не лише зброєю. Цікаво було довідатися) Дякую!
З Новим роком Вас! Натхнення на Вашу просвітницьку працю та творчість)))))