19.03.2018 08:42
для всіх
151
    
  3 | 3  
 © Двірний Сергій

Оракул

опоеза

Залишав храм із похиленою головою…

«Царю, що сказав оракул

«Підтвердив, що я Бог.», - кинув роздратовано й пройшов крізь них не зупиняючись.


Знав, мовчки переглядаючись за його спиною, читають в очах одне одного сумнів, збентеження, розгубленість.

Та, байдуже, він сказав правду: оракул і справді виголосив йому те, за чим до нього ходив.

Все так… аби не дещо, чим, насамкінець, доповнив свій вердикт…


***


«Чи являюсь я, той, хто оце нині тебе питає, Богом?», - голосно звернувся до оракула храму Амона, що у єгипетській Сиві.

«Так, ти Бог, Олександре, сину Пилипа, цар Македонії, володар Персії, Єгипту та іншого світу.», - по недовгому, але напруженому мовчанні відповів оракул.

Й додав: «Зарівно, як і будь-яка порошина на твоїх стопах, царю…»


«Порошина?!», - не зміг приховати щирого здивування.

Потім, раптом, розреготався: «Глянь, як скидаю Богів з високого Олімпу своєї божественної п’яти!»

Й з силою постукав ногою об гранітну колону.


Та оракул реготав голосніше і довше.

Зрештою, це не на жарт розлютило Олександра: «Над ким із Богів ти смієшся? Над струшеним мною порохом?»

І вже з неприхованою погрозою в голосі прибавив: «Чи може наді мною?»


«Даруй, царю!, - вгамувавши сміх, шанобливо відповів оракул, - Не хотів тебе образити!

Просто уявив себе, на мить, порошиною, що скидає із себе таку велич як ти, володарю світу!»

Й за короткої паузи, з ледь вловимою іронією спитав: «Зміг би ти струсити із себе храм?»


Не дочекавшись відповіді, продовжив: «Богів, царю, стільки, скільки світів.

Світів - скільки порошин.

А порошин стільки, скільки разів будь-яка з них рівна сама собі…


Бог, сину Пилипа, завжди рівний самому собі… нескінченну кількість разів.

Він не панує, але і не підвладний.

Не один, але й без оточення...»


«То, що ж, Бог не може бути царем?»

«Чому ж?! Може! Якщо царює над самим собою.

І скине із себе храм… до останньої порошини.»


«До останнього Бога, так?»

«До кінця світу.»

«Де ні Бога, ні оточення, а ти ніби розіпнутий поміж двох дзеркал?..»


«Авжеж, доки остаточно не загубишся у відбитках.»

«Порохом поміж пороху?»

«Богом, що з пороху підніметься в порох…»


***


Нарешті зупинившись, сів навпочіпки й, набравши повну жменю піску, довго, уважно його розглядав: «Боги…»

Гірко осміхнувся й, підвівшись, щосили жбурнув пісок на вітер: «А я думав, підкорив Єгипет без жодної битви…»

Затим рвучко повернувся до завмерлого за спиною почту й, вказавши на розстелені до небосхилу піски, твердо промовив: «Йдемо аж до самісінького кінця світу!»


Вдруге до Єгипту Олександр Македонський повернувся вже аби бути похороненим…

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.03.2018 10:36  Світлана Рачинська => © 

Чудово! А що Ви мали на увазі під храмом - тіло?

 19.03.2018 10:17  Тетяна Белімова => © 

Натхненно у Вас вийшло. Ніби одкровення. Істину шукають усі і, напевно, для кожного вона своя.

 19.03.2018 09:14  Каллистрат => © 

Хорошая, задумчивая штука! Н-да.... Спасибо!