05.07.2011 09:19
-
1212
    
  1 | 1  
 © Сергиенко Алексей

Людина похилого вiку.

Старий. Старий. Як описати ще старого? Старий. Цим все сказано. Всі. Всі. Що було - вже в минулому. Колись. А чи було? А чи пам`ятає він сам? Чи давно пора б вже здатися, покладаючись на пам`ять, як на що - то ненадійне. Як випадкову супутницю, так і не стала близькою подругою - у якої на думці одні вітрини і сукні.. а тобі - подихати в брудній канаві, очікуючи щасливий лотерейний квиток. 


І всі твої відозви, кумачи, і образи, бачать тільки круп коня який їде попереду з більш успішним сідоком - яким тобі більше ніколи і не стати. Задихався. Задихався. Ще один проліт. Такий важкий проліт свіжопофарбованої завдяки скарзі сходової клітки. Куди скаржився - вам не скажу - відразу почнете писати свої листи-вонючки. 


Старий - тварина. Пердью і смердить. Смердить погано - струсеними крапельками сечі, гірким потім, розстебнутій ширінкою, яку вже забуваєш застібати, як довгі дні очікування пенсії по старості, яку нещадне держава також струшує, як вищезгадані краплі.. 


І поруч життя. Така бадьоре і веселе. Як бодлива шкiдлива корова, яка то й справа тебе лягае у всі сторони - тільки встигай ухилятися. І вчиш як таблицю множення - трамвай обходять позаду - тролейбус - спереду. Бика - ззаду - коня - спереду. Бик - трамвай - кінь - тролейбус. Легко запам`ятати. Чудеса асоціативної пам`яті. Так можна шведську мову вивчити. Або норвезьку. Якийсь дальньої скандинавської країни, яка так і нічого не встигла урвати у саксів до битви при Гастінгсі. 


Старий. Темні, так само як білі плями твоєї автобіографії вже давно нікого не цікавлять. Ну, ти ж не балерина, яка стала всіх викривати і не виправдовуватися за непристойні знімки. Твоє в`яле старе тіло як борошно і кисіль - як у класика - «гладке та розсипчасте» вже нікого не зацікавить. 


Життя прожите даремно в гонитві за помилковими цілями, як за трехгорбим верблюдом. 


Тиша і порожнеча. Маета. Виття чужих машин у вікна затягнуті латками стекол і погнутою фанери. Перетягненими клейонкою, як бичачими бульбашками, які сонячне світло йде з численними перешкодами з-за їх пропускної здатності. Так, старий, твої вікна і вікна в твій старечий світ затоноване старими пожовклими газетами і цими клаптиками фанери з нерівно обрізаними краями. Дожили. Ну, ти сам цього досяг. Сподіваючись на випадок і можливість перегляду результатів приватизаціi. 


Старий. Відсталість навколишнього світу до нас давно не твоя турбота, і не політтехнологів і доморослих демократів, і людей. Які навіть толком не можуть сформулювати свої вимоги а тільки всі серуть, і лають, проклинають свою судьбину - але можуть тільки своє невдоволення описати матюками і якими то штампованими фразами "а при комуністах". Напевно, з-за загальною дебілізації - скоро підлітків будуть приймати в навчальні заклади за умови проходження одного нового предмета - уміння правильно висловлювати свої думки - де на одне нормальне слово "на тему"- десять слів опису і непотрібною нісенітниці. 


І поки ти корчишся, дивлячись у тілі весь цей цирк з кіньми, з цим спритним гарцюванням, ти розумієш, що будь ти чоловіком в розквіті своїх чоловічих сил і перевівши все те, що показують у площину сексу -вони, будь вони бабами, тебе ніколи "не завели".  


І ти задовольняешся малим - ти просто ухмыляешься- того, що ти прожив життя, а хто балом править і що до чого - незважаючи на твої мимохідь почерпнуті знання з брехливої преси і неправдивих чуток, і ти знаєш, що колом бардак і крім апатії ти не відчуваєш нічого і не можеш нічого змінити і змушений продовжувати вести свое овече життя без зграї і без отари, озираючись на шерехи. Окрики.. 


І як тобі ще така примха могла вдарити в голову . що ти здатний на якийсь вчинок. Побійся Бога, куди тобі? Твоє стареньке авто нікого не хвилює з автомобільних злодіїв, що його навіть не приймуть як металобрухт. Але як тільки заллєш в нього натомість вночі злитого пального ще ти можеш відчути себе хоча б господарем свого залізного коня. І тебе охопить почуття власника - таке в чому-то ледве вловимий і нездійсненне, як і побудова середнього класу і чи загального благоденства в окремо взятій країні.  


Поки підлітки зграйками, як косяки риб, гуляють по Невському, тримаючи один одного за руки, ти згадуєш, як тебе п’янила вся ця весна і ці сонячні дні, коли ще так холодно, і що природа висмикнула тебе на вулицю саме в ту хвилину, щоб ти відчув її красу і велич - щоб ти зрозумів, як б`ється серце- і як його підхоплюють на льоту ці пикирующие голуби, які перемогли ворон з розгромним рахунком.  

У твоїх настінних календарів одні мерзенні пики депутатів, які ти вbколупал чайною ложкою, за відсутністю ножиць і вставляв туди фотографії своїх однополчан - і Мишка з твоєї роти, рудого, тепер у костюмі з однобортним піджаком дивився бадьорішими очима на твою погано обставлену меблями кімнату. 


Твій нехитрий затишок, який поєднував косо сдвинуту скатертину на місце прожженное сигаретним бичком і мильниця на присоски, написи у залишившемуся останніому відвалившемуся кахельному шматку плитки.  


Ти пошляк, і комусь мерзенний, просто через те, що старий, просто через те, що у твоєму віці кидаєш поводи і не віддаєш собі звіту, як твої слова сприймуть з боку і хтось визнає їх недоречними і дивними. Ти не боїшся здатися дивним і незрозумілим. Тобі вже на це наплювати. Ти вже досяг того стану - що тобі насрати і на себе, і на свій побут, та на всіх, хто поруч. 


Але сумніви маленька жорстока думка. Що "у житті завжди є місце подвигу" змушує і як і як кожен чоловiк раз в дві хвилини думає про секс, ти сьогодні кожні дві хвилини наказав собі думати про те, що в житті завжди є місце подвигу - і ця думка так міцно засіла в твоїй поседевшей голові, як якась прилеплена до стрічці муха, що ще дзижчить. Дзижчить. жжж. жж. а у тебе в голові вона вже дзвенить як охоронна та пожежна сигналізація, і ти мрієш про полегшення - коли її відключать - коли хтось підійде до пульта і вирубє цю чортову сирену!  


Ти ніби провалив завдання, і тобі потрібно реабілітуватися перед самі собою- тобі до усрачки потрібна ця маленька переможна війна. Тобі потрібно самоствердитися за всі ті роки і негаразди, коли ти незаслужено залишався в тіні, поза часом. Поза увагою. Поза гідного існування - за всю свою юдолю, за цю всю відчуженість, яку ти брав на свою адресу за все те, що ти коли той недоспівав. За тебе. За себе. І за себе, і за того хлопця. Наче ти так довго примушували мовчати, а тепер у тебе є імунітет і тобі більше нема чого соромитися - і ти включив у ванній кран на величезну потужність, включив дриль і поки дзижчить механізм, поки працює в будинку електрику ти кричиш у своєму будинку до нестями. У своїй квартирі ти ореш в повний голос. Таким звуком не з горла, а з живота і легких "як тебе.. бала" і ти соромишся, що там?! І твої сусіди не скажуть, ніхто не помітить, тому що цей твій маніфест ніколи не покине межі свого житла, здушений сторонніми більше що чутні для оточуючих звуками... 



Волгоград, 18.6.2011 г.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!