02.10.2024 21:12
для всіх
14
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина VI

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»


24. СКІЛЬКИ БУЛО ЗНАМЕНИТИХ СЦИПІОНІВ.


1. Сципіон Старший АФРИКАНСЬКИЙ, який переміг Ганнібала.

2. Сципіон Молодший НУМАНТІЙСЬКИЙ, що зруйнував Нуманцію і Карфаген.

3. Сципіон АЗІАТСЬКИЙ, що відсвяткував тріумф над Антіохом. (131)

4. Сципіон НАЗІКА (132), проголошений сенатом найкращим з громадян.

5. Сципіон (133), який після загибелі Помпея відновив його партію і, отримавши поразку, позбавив себе життя.


Примітки:

131)…Ампелій вживає вираз de Anliocho triumphavit, оскільки переможцем Антіоха був брат Луція Сципіона Азіатського Публій, що супроводжував Луція в Сирійському поході.

132)…П. Корнелій Сципіон Назіка Коркул, великий понтифік з 150 р. до н.е.

133)… Кв. Метелл Пій Сципіон, консул 52 р. до н. е. Отримав поразку в битві при Тапсе.



25. СЕЦЕСІЇ.


СЕЦЕСІЙ плебеїв від патриціїв було чотири. (134)


ПЕРША сецесія – через свавілля лихварів. Озброєний плебс пішов на Священну гору;

ДРУГА – через свавілля децемвірів, коли, вбивши свою дочку, Віргіній оточив Аппія і всіх, хто був з ним у змові, на Авентинському пагорбі і подбав про покарання їх різними карами за те, що вони відмінили магістратуру;

ТРЕТЯ, яку надихнув на пагорбі Янікул Канулей (135) , через те, що плебеї не могли брати шлюб з патриціями;

ЧЕТВЕРТА сецесія на форумі – через магістратури, щоби плебеї могли бути консулами, була викликана Сульпіцієм Столоном. (136)


Примітки:

134)… перша (легендарна) сецесія 494 р. до н. е. ( інколи називається також seditio – «Заколот») була, згідно з древньою традицією, відходом на сусідній пагорб Авентін, згідно ж з більш пізньою традицією – на віддалену Священну гору. Друга сецесія 449 р. до н.е. була результатом ліквідації тріумвірами народного трибуната (до цього придумали ще насильство, нібито звершене главою тріумвірів над дочкою плебея дівицею Віргінією). Третя сецесія 287 р. до н.е. була відходом плебеїв на Янікул у зв’язку з невизнанням патриціанською общиною рішення зібрань плебеїв (плебісцитів).

Сецесії, що фігурують у Ампелія як третя і четверта, - пізніші конструкції.

135)…Гай Канулей, народний трибун 445 р. до н. е. Його закон про шлюб складав найважливіший етап боротьби плебеїв.

136)…насправді – Г. Ліцинієм Столоном, народним трибуном з 376 по 367 рр. до н.е.; Ім’я Сульпіцій носив шурин народного трибуна, патрицій Кв, Сульпіцій Лонг, суперництвом з яким Лівій і Флор пояснюють жорстокість Ліцинія проти патриціанського сенату.

 


26. ЗАКОЛОТИ.


1. ЗАКОЛОТІВ у Римі було чотири: перший заколот Тіберія Гракха, з допомогою судових і земельних законів, що зруйнували спокій у державі. Подавлений силою Сципіоном Назікою на Капітолії;

2. ДРУГИЙ заколот – Гая Гракха, його брата, збуджений подібними новими щедротами, був подавлений консулом Опімієм і його тестем Децієм Брутом Галльським на Авентині з допомогою рабів, яким була обіцяна свобода;

3. ТРЕТІЙ заколот – народного трибуна Апулея Сатурніна і консула Главції. Їх убивствами, що порушили порядок в коміціях на Марсовому полі, Марій, переслідуючи, обложив на Капітолії і наказав знищити палицями і камінням;

4. ЧЕТВЕРТИЙ заколот був той, який влаштували Лівій Друз і Квінт Цепіон, коли перший захищав сенат, другий – вершницький стан; однак головною причиною виникнення заворушень було те, що Друз обіцяв права громадянства усім італікам і невдовзі був убитий консулом Філіппом у своєму домі.



27. ТІ, ЩО МАЛИ ЗЛОЧИННІ НАМІРИ ПРОТИ ВІТЧИЗНИ.


1. КОРІОЛАН, відправлений у вигнання через тяжку нестачу продовольства, схилив на свій бік військо вольськів і мав намір заволодіти вітчизною, але, переможений вмовляннями матері Ветурії, відступив, за що і був зразу ж вбитий своїми воїнами. (137)

2. МАР МЕЛІЙ, як свідчать, домагався царської влади шляхом щедрих роздач і був убитий на рострах за наказом диктатора Квінкція Цинцинатта начальником вершників. (138) .

3. СПУРІЙ (139) аграрними законами створив кліку і підготував панування….

4. МАНЛІЙ КАПІТОЛІЙСЬКИЙ (140) який, виплачуючи гроші, звільняв боржників; запідозрений у прагненні до царської влади, був скинутий з Тарпейської скелі.

5. КАТІЛІНА через те, що поклявся вбити сенаторів, підпалити Рим, розграбувати ерарій, а також втягнув в той же заколот аллоборгів, був звинувачений Цицероном в сенаті і переможений Антонієм в Апулії.


Примітки:


137)… Ср. Liv., II.

138)…С. Спурій Мелій, народний трибун 439 р. до н. е., вбитий начальником кінноти Г. Сервієм Агалою під час роздачі хліба біднякам.

139)…очевидно, мається на увазі Спурій Торій, народний трибун 111 чи 118 рр. до н. е., земельний закон якого, забороняючи подальший переділ земель, поклав кінець аграрної реформи Гракхів.

140)…Манлій Капітолійський, консул 392 р. до н. е., захисник Капітолію під час нашестя галлів на Рим в 390 р. до н.е.



28. З ЯКИМИ НАРОДАМИ ВОЮВАВ РИМСЬКИЙ НАРОД І З - ЗА ЧОГО.


1. Народ римський під проводом РОМУЛА воював з сабінянами через викрадених дів; в час царювання ТУЛЛА – з альбанцями…

2. ПОНТІЙ ТЕЛЕЗІН, вождь самітів, що послав в Кавдинських ущелинах римлян під ярмо.

3, ПІРР, цар епідотів, який вів війну з римлянами із-за тарентійців і, спустошив Кампанію, досяг двадцятого від міста мильового стовпа. Незабаром переможений Курієм і Фабріцієм, він відступив до себе на батьківщину, підкоривши Ахайю силою зброї, відняв у царя Антігона Македонію, але був убитий під час завоювання Аргосу. Він перевершував усіх греків в мудрості і досвіді у воєнній справі.

4. ГАННІБАЛ, що пішов в дев’ятирічному віці за батьком до Іспанії, став головнокомандувачем, не досягнувши двадцяти п’яти літ, три роки перемагав в Іспанії, зруйнуванням Сагунта розірвав угоду, через Піренеї і Альпи прибув до Італії. Він здолав Сципіона біля Тіціну, Тіберія Клавдія – біля Требії, Фламінія – біля Тразименського озера, Павла і Варона – біля Канн, Гракха – в Луканії, Марцелла – в Кампанії.


29. ЗМІНИ В СТАНОВИЩІ РИМСЬКОГО НАРОДУ.


1. Римський народ спочатку знаходився під владою царів. Потім через пиху Тарквінія та безчестя, завданого Лукреціі, він, вигнав царів, вручивши себе піклуванню консулів, преторів, народних трибунів.

2. Потім, збуджений заколотами народних трибунів, коли були відмінені всі посади, він заснував децемвірів для внесення законів та устрою держави.

3. Після того як йому остогидла їхнє панування і хіть він повернувся до консулів, поки, поставлений в тяжке становище громадянськими війнами між Цезарем і Помпеєм і пригнічений безмежністю свободи, він не був введений під владу одного Цезаря. Звідціля і йде безперервна диктатура цезарів.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!