01.01.2016 08:19
для всіх
213
    
  3 | 3  
 © Ольга Шнуренко

Як раніше Різдво святкували

з рубрики / циклу «Вірші до Свят»

Особлива радість в світлий день Різдва - люди прославляють День народження Ісуса Христа!

У десятому столітті разом з християнством, завітало в древню Русь це різдвяне свято. Залунали по землі колядки й щедрівки, готували на святвечір пісні страви українки.

Коляда - осанна сину Божому, що народився, а щедрівки – це пісні, щоби новий врожай заряснився!

Піст тримали майже місяць до Різдва, світлицю білили і сплітали з колосків снопа. На покуті стояв дідух й запалена свічка, застеляли килимами від вікон і до прип́ічка.

Готували пісні страви до столу Святої вечері, прикрашали гірляндами стіни, вікна й двері. Крім дідуха у світлиці ставили ялинку, добавляли у кутю горіхи й родзинки.

Потім щедро її медом поливали - ось якими стравами на Святвечір пригощали: борщ смачний із вушками, голубці ліниві, оселедець, горох і квасоля та грибна підлива, узвар із сушених фруктів, пампухів тареля, вареники з капустою – ось така була без м’яса, але теж смачна вечеря.

На Різдво вже готували: з м‘ясом голубці, холодець, різні салати, напої міцні… Як тільки перша зірка в небі засіяла, відразу дружно свято це розпочинали...

До вечері носили кутю худобі в стодолу, потім читали молитву й сідали до столу. Господар три рази хрестив з кутею тарілку, наливали у чарчини вогненну горілку. Перш за все, святу кутю люди куштували, Потім інші смачні страви споживали.

Новорічні привітання в оселі лунали. Їжу на всю ніч на столах лишали. До самого ранку свічка в оселі горіла, щоби духи прадідів прийшли і поїли…

Вранці всі ходили до церкви на службу. Поверталися додому і співали дружно. Знов сідали снідати до смачного столу, Вітаннями віншували, дякували Богу!



м. Київ, 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.01.2016 23:33  Тетяна Чорновіл => © 

Дуже гарно Ви описали Свято Різдва Христового!

 02.01.2016 09:30  Тетяна Белімова => © 

Гарні поетичні рядочки - те, що треба до свята))))))))))
Незабаром уже будемо вітати одне одного: "Христос народився! - Славімо Його!"

 01.01.2016 15:17  Панін Олександр Мико... => © 

Читав, але відгук відклав на опісля. Ось пишу. Цікава побутова, історична, ритмічна замальовка.
На жаль читачі десь поділися, мабуть взялися до практичного втілення Вашого твору.
Будемо сподіватись, що до вечора позбираються.
З новим роком