Хвалькувата мишка
з рубрики / циклу «ДИТЯЧА ПОЕЗІЯ»
Хоч і маленька мишка Вувильту,
Та дуже вже вродилась хвалькувата.
Кого б не стріла в тундрі, на ходу
Все хвасталась – така негарна вада.
От я! – казала качці якось раз,
– Ходити можу, й сніг бігом топтати,
Ще й нори рию, в них роблю запас!
Ти ж тільки знаєш плавати й літати.
З нори євражка засміялась лиш:
Але ж ходити швидко ти не вмієш
І снігом недалеко пробіжиш,
А нори зовсім не глибокі риєш.
На зиму, звісно, робиш ти запас,
Та він у тебе замалий щороку,
Тому перед весною кожен раз
Переживаєш голоду мороку.
Як не мудруй і що там не роби,
Хай зовсім мало справ робити вдало,
Все ж краще, як без зайвої хвальби,
Чим справ багато, зроблених недбало.
Вже качка полетіла чи пішла,
А мишка тільки хмикала манірно,
Сказати щось євражці не змогла,
Бо звикла лиш хвалитися безмірно.
_
Ескімоси представляють корінні групи населення території від Гренландії і Нунавута (Канада) до Аляски (США) включно і східного краю Чукотки (Росія), чисельністю біля 170 тисяч осіб. Мови відносяться до ескімоської гілки ескімосько-алеутської сім’ї.
Побутова культура тісно пристосована до Арктики. Ескімоси винайшли поворотний гарпун для полювання на морського звіра, каяк, сніговий дім іглу, будівлю з шкір ярангу, різновиди одягу з хутра і шкур. Древня культура ескімосів самобутня. В 18-19 сторіччі живе територіальними общинами, полюючи на морського звіра і диких оленів. З ХІХ залишки традиційної культури потроху зникають з різних причин. Ескімоси східної Гренландії сформувались в окремий народ – гренландців, які вже себе ескімосами не вважають.
Фольклор ескімосів вражає багатством жанрів від міфологічного до повчального чи інформативного змісту. В казках дуже поширена персоніфікація персонажів тварин. Казка про хвалькувату мишку на перший погляд може здатися простенькою й трохи кумедною. Та в ній діти знайдуть мудру засторогу марно не хвалитися тим, що не досить добре вмієш робити. Мишка хвалилася невмілим і отримала осуд та насмішки. А качка не поспішала хвалитися тим, що добре вміла, а дочекалася, коли про це скажуть інші.