02.09.2012 00:00
-
828
    
  6 | 6  
 © Тетяна Чорновіл

Ода гривні

Ода гривні

з рубрики / циклу «ПРИСВЯТИ»

2 вересня 2012 – 16 років з дня введення в обіг національної української валюти – гривні. Під час грошової реформи у вересні 96го року в обіг були введені банкноти і копійки.

Сьогодні ти, міцна, красива, юна,

Свій день святкуєш, літ здолавши плин,

Тобі дісталась нелегка фортуна

Державу бідну зводити з колін!  


З тобою намагаємось пізнати

Складних фінансів істини прості.

Хоч ти долЯр ще не змогла догнати,

Та рубль десь шкутильгає у хвості!


Інфляція тебе доводить люта

У криз економічній метушні,

Та в курсі не здавайся! Ти – ВАЛЮТА!

Рятуй себе і нас у дні сумні.  


Нам євро, єни й тугрики не милі,

З тобою дбали хліба коровай,

Без тебе й Україна згубить сили!

Цінуйся, Гривне! Слався! Виживай!  


___________

На щорічному засіданні комісії з естетики Міжнародного фінансового банку швейцарські економісти визнали українську гривню найкрасивішою валютою у світі, передає Газета по-українськи.

Загалом п`ятірка найкрасивіших грошових купюр має такий вигляд: українська гривня, австралійський долар, євро, болгарський лев, американський долар.

Усього в конкурсі брали участь більше 50 національних валют.

Під час визначення переможців фахівці керувалися не тільки естетичним оформленням грошових знаків, їхньою платоспроможністю і банківським забезпеченням, а й історичним значенням особистостей і архітектурних споруджень, зображених на валюті.

Крім того, купюри перевірялися на міцність. Виявилося, найчастіше рвалися канадські долари. Також слабкий англійський фунт стерлінгів і латвійський лат. Гривня не розірвалася.

Казочки онлайн

Тетяна Чорновіл цікавиться

  • Тетяна ЧорновілМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.09.2012 21:14  Сашко Новік 

класно. приєднуюсь до привітаннь))) хай цінується. ну і вставлю свої п"ять копійок про дизайн. у мене з зарплати нові сотки (з поводирем) дуже швидко розходяться, швидше за інші, але то так)
сподобалась ода

 03.09.2012 11:34  Володимир Пірнач => © 

Знаєте Тетяно, у мене тепер кожен ваш текст буде переплітатися з якимись авторами))
У цьому тексті це Олександр Ірванець "Ода Гривні".
Вибачайте що я постійно вас з кимось порівнюю, але ж це круто, правда? :)

 02.09.2012 18:37  Оля Стасюк 

Куди тому долару до нашої стабільної гривні! Вона навіть падає стабільно...

 02.09.2012 10:24  Субота Олександр 

Гривня має вам дякувати .

 02.09.2012 10:02  © ... => Каранда Галина 

:))))) Галю, зразу видно, що Вам більше нема чим займатися вдома, як тільки заполітизовані опуси строчити!
Сьогодні у гривні день народження! Ваша справа не славити її і не пити за неї чарку! Але негоже прийти на свято до іменинниці і почати: Ти і крива, ти й коса, і нечупара! І ніколи ти з бідноти не вилізеш!
А якщо серйозніше...
Оді притаманні урочистість і патетичність, як Ви знаєте! Я захотіла написати саме оду гривні, бо добре пам"ятаю тривожні часи її народження, коли московські банки перестали видавати совєтські купюри, коли ввели купони, які було легко надрукувати на принтері і ціна хліба зросла до сотень тисяч!
Коли Кравчук (Слава Йому!!!, Велика його в цьому заслуга! І взагалі у становленні держави!) нарешті надрукував перші гривні... Можливо ще не зовсім достойні! Але це було щось! Я пам"ятаю якесь трепетне відчуття, коли вперше тримала ці гроші в руках! Нашої Держави! Вони були як кістка в горлі Москві, яка думала, що зможе ще довго тими совєтськими асигнаціями тримати нас у кабалі!
Ну, це я про себе говорю! (про трепет) Тому й написала ці рядки.
Щодо Глоби, ви можете замовити в нього прогноз, і він Вам скаже все, що побажаєте! Лаврою не переймаюся! А тому з булавою так і треба! (про оскверніння) Щоб і на тому світі гикалося те, що з нами зробив! Все! Про політику замовкаю!
Державу свою люблю не зваажаючи ні на що! :))))
Але говорити про це в коментарях набридає!

 02.09.2012 01:02  Каранда Галина 

альтернативний погляд:

Павло Глоба якось зауважив: українська економіка ніколи не підніметься. Доки на найбільш розповсюдженій грошовій банкноті – одній гривні – будуть зображені руїни. На старих гривнях дійсно були руїни. Херсонесу, здається.  

Та й нові банкноти вражають трагічністю символів. На п’ятірках – храм у Суботові, в якому було поховано Богдана Хмельницького. За якийсь час містечко захопили татари, осквернили церкву, викинули з труни кості гетьмана. На десятках – Успенський собор Києво-Печерської Лаври. Його доля теж склалася не найкращим чином. У відновлений храм пускають далеко не всіх і далеко не завжди. Про що можна казати, коли сама Лавра, найбільша православна святиня України, колиска слов’янського чернецтва, залишається музеєм до сьогодні. Хочеш помолитися – плати за вхід.

На п’ятидесятках – приміщення Центральної ради. Століття тому там збиралися люди, в руках яких була доля країни. Яким забракло мужності прийняти рішення. А потім стало запізно.

А вчора потрапила до рук нова сотка. Молодий Шевченко значно привабливіший, ніж старий. Іще без вусів, іще посміхається. Перевертаю… Сліпий кобзар з хлопчиком-поводирем.

Звісно, для православних Павло Глоба – не зовсім авторитет. Тим паче, його прогнози щодо України збуваються рідко. Наша планида надто загадкова. Навіть для представників найдавнішої професії (астролог сам себе так називає, вибачайте). Але щось у цьому є. Прибрали з купюр руїни – тепер там сліпі та сироти. Мислеформи, які виникають при погляді на такі картинки – явно не позитивного характеру. «Сліпі сліпих ведуть…» Кобзар? Чи Біблія? І ведуть – в ЄС, НАТО, ще хто-зна куди.

Слава Богу, дизайн банкнот у нас змінюється часто. Сподіваємось, встигнуть придумати щось новеньке до того, як країна разом зі сліпими вождями впаде у яму. З якої вже не вибратись.

 02.09.2012 00:47  Каранда Галина => © 

да... веселі були часи... вони, правда, й зараз веселі...
от що цікаво: і мову визнано наймилозвучнішою,і чорноземи найродючішими, і гривню найкрасивішою, і конституцію найдемократичнішою... а ми все там же... може, тому, що й мільйонерів в нас чи не найбільше?