04.09.2012 16:32
-
2550
    
  11 | 11  
 © Каранда Галина

Закон Ома, або коротке замикання.

Закон Ома, або коротке замикання.

з рубрики / циклу «фізматівське»

I = U/R
за що люблю фізику й математику - так це за можливість інтерпретувати будь-яке поняття на людські стосунки.

Зростає напруга – це я тихо збільшую опір.

Кручу реостата свого то туди, то сюди.

Вивчаю провідність. Вже сила зашкалює трохи.

А що, як в контакти добавити трохи води?


Дурне запитання. Ну все, поіскрили, – і досить.

Мета? – та як завжди, – стабільно стійкий ККД.

Нагрівся резистор, і спокою в мене вже просить.

Та як його вимкнути? Коло ж без нього замкне!



Лубни, 4.09.12


___________

пояснення для філологів)

Зако́н О́ма – це твердження про пропорційність сили струму в провіднику прикладеній напрузі. I = U/R

Рези́стор або о́пір (від лат. resisto – опираюся) – елемент електричного кола, призначений для використання його електричного опору. Основною характеристикою резистора є величина його електричного опору. Для випадку лінійної характеристики значення електричного струмучерез резистор в залежності від електричної напруги описується законом Ома.

Реоста́т – електричний прилад, яким змінюють опір електричного кола, регулюють струм або напругу.

ККД – Коефіціє́нт ко́ри́сної ді́ї – відношення виконаної роботи до загальних енергетичних затрат на її виконання.

Якщо випадково опір кола стає дуже малим (близьким до нуля), то виникає коротке замикання. Сила струму (згідно із законом Ома) значно збільшується, внаслідок чого виникає потужне тепловиділення в колі.

Наслідком короткого замикання може бути розплавлення провідників, горіння їх ізоляції, а потім і оточуючих предметів. Можливість виникнення короткого замикання зростає при недотриманні правил безпечного електрокористування.

Казочки онлайн

Каранда Галина цікавиться

  • Каранда ГалинаМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.03.2013 16:12  © ... => Суворий 

мене трохи дивує, що вірші на фізматівські теми таки потроху в запитах є... мабуть, на тематичні тижні в школах шукають... цікаво, який відсоток з мого людям таки підходить?...

 23.09.2012 20:26  Мальва СВІТАНКОВА 

ДУШЕ СПОДОБАВСЯ ВІРШ. ВІН ОСОБЛИВИЙ...ТОМУ ЩО ЄДИНИЙ ТАКИЙ У СВОЄМУ РОДІ....БО НАБРИДАЄ ВЖЕ ЧИТАТИ ПРО КОХАННЯ=ЗІТХАННЯ...ТА ЩЕ Й У ФОРМІ СТОЛІТНЬОЇ ДАВНОСТІ.
Я ЗА НОВЕ! МОЛОДЕЦЬ

 05.09.2012 22:27  Тетяна Белімова 

Дякую (це я про Вашу ремарку! - тільки ж праця була марною... все одне не дійшло воно до мене)! А сенс вірша й так зрозумілий - палицю чи то Ома, чи без Ома краще не перегибати, бо замкне!

 05.09.2012 11:13  Тетяна Чорновіл => © 

Цікаво! Не люблю фізику, правда! На лабороторних у моїй підгрупі майже завжди щось горіло або зривалося! :)))

 05.09.2012 11:13  Тетяна Чорновіл => © 

Цікаво! Не люблю фізику, правда! На лабороторних у моїй підгрупі майже завжди щось горіло або зривалося! :)))

 05.09.2012 01:25  © ... => Ницик Андрій 
 05.09.2012 01:18  Ницик Андрій 

Гарний вірш, може наступного разу щось про інтеграли чи градієнт? :)

 04.09.2012 22:50  © ... 

всім дякую!)))))

 04.09.2012 22:32  Володимир Пірнач 

Класний текст, дуже навіть в дусі Новікова.
Блін треба збиватись, я останнім часом всіх порівнюю..
Плюсую.

 04.09.2012 22:30  Сашко Новік => © 

Щоб резистор не перегрівався можна поставити діодний місток(ігнор коротше)

 04.09.2012 18:47  Оля Стасюк 

"за що люблю фізику й математику - так це за можливість інтерпретувати будь-яке поняття на людські стосунки." - та ще й так закрутити:)))))))

 04.09.2012 18:44  Ірина Затинейко-Михалевич 

бомбезно...по натурі - філолог, не фізик...читала кілька раз і вірш і розяснення до нього:) КРУТО ВИ ЦЕ ЗАВЕРТІЛИ!

 04.09.2012 18:36  Деркач Олександр => © 

Я не фізик, і нажаль не філолог, а реостат буваю так накручую, але опір стараюсь тримати))) ...ДУЖЕ класно!!!

 04.09.2012 16:32  Микола Щасливий => © 

Цікаво. Плюсую.