19.10.2012 01:54
-
205
    
  11 | 11  
 © Микола Чат

Країна без волі

Країна без волі

Бур’ян лиш у полі

Та соняхи кволі…

Країна без долі,

Держава без волі

Конає поволі.

 

В тумані полуди

Царюють Іуди…

Блукають усюди,

Мов сірі облуди

Зневірені люди.

 

Замісто насіння

Саджають каміння…

Гріховні створіння

Раби без сумління,

Без права спасіння.

 

Занедбана мова

Горить мов полова…

Єдина обнова

Для рідного слова,

То лайка фірмова.

 

Чекати Месії –

Безплідні надії…

Не справдяться мрії

На дні золотії,

На краще - без дії.

 

Бур’ян лиш у полі

Та соняхи кволі…

В тумані полуди

Царюють Іуди…

Замісто насіння

Саджають каміння…

Занедбана мова

Горить мов полова…

Чекати Месії –

Померти без дії.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.10.2012 10:09  Лідія Яр => © 

Дуже гарно написали, як завжди, хоч і тема досить болюча...

 19.10.2012 20:10  Тетяна Белімова => © 

Ваша поезія гарна узагальненням. Ви усвідомлюєте все, що відбувається навколо, охоплюєте поглядом і малюєте не конкретну, а ніби символічну картину. І кайданки на малюнку, і образ Месії - дуже доречні у викінченні створеного Вами образу.
От єдине, яке конкретне діло Ви для нас, простих людей, бачите? Якщо Тимошенко посадили - не побоялися, то що із нами зроблять? І кісточок ніхто не знайде. Страшно. Залякали нас. У нас і до цього не було громадян із чіткою позицією власної волі й гідності, а тепер і поготів...

 19.10.2012 17:51  Марієчка Коваль 

чисто лише "+"

 19.10.2012 12:02  Тетяна Чорновіл => © 

Надзвичайна форма! Про наповнення я взагалі мовчу! Болюча поезія, але дуже красива! Остання довга строфа в ступор просто вводить!

 19.10.2012 11:30  Бойчук Роман 

Реалії нашого життя. Сумно(( Вірш -просто у яблучко!

 19.10.2012 09:27  Каранда Галина => © 

супер. прекрасний, правдивий вірш. Для України - завжди актуальний. Шевченкові настрої... все правильно. Короткими рядками на одну риму це встократ підсилилося, наче й безнадійно, і різро водночас. Остання строфа як узагальнення й підсумок - сильно. Кланяюся Вам за цей вірш.

 19.10.2012 09:24  Деркач Олександр => © 

Гарний вірш, правильний, написано майстерно і мені дуже близьке...мене теж інколи прориває на праведний гнів проти влади, навіть проти свого народу за його байдужість і так би мовити безвольність...але коли інколи хочеться посперечатися - МИ не безвольні, ми - ВОЛЕЛЮБНІ, тому у нас відсутня ДЕРЖАВНІСТЬ, ми до неї байдужі - аби трохи земельки і хай керують хто хоче, всякі польські, московські іт.д. клерки, аби дуже не давили... МИ за всю історію ніколи не боролись за ДЕРЖАВУ, тільки за ВОЛЮ і ЗЕМЛЮ, наша приказка МОЯ ХАТА З КРАЮ - це наш психологічний код захисту, ми з ним вижили на протязі тисячолітть і зберегли попри все свою МОВУ -де поділися шумери з Вавилоном та Іудея з величним Єрусалимом??? а українська мова, наш тризуб походять ще з тих часів!!! де Рим з його імперією і мертвою мовою, де Греція Олександра Македонського, де імперія Чигісхана, а УКРАЇНА є, і вона УКРАЇНСЬКА, а не така наприклад як Білорусія без білоруського...трохи сумбурно - але понесло щось мене - вибачте)))