17.01.2013 21:05
18+
225
    
  6 | 6  
 © Іван Камінь

ГОЛОДНОБОСИЙ

Моя держава сповнена добра і зла - було і буде.

Моя душа розтоптана і по лісах як вітер блудить,

Люди й не люди, а я між них, немов між сосен

Назустріч осені, з батьками - сирота голоднобосий.

Я бачив сон - там хліба привезли голодним дітям,

Я вчора бачив чим і як везли нашого дядю Вітю,

А в голові дума одна: Іди на злочин, ти ж голодний

Бо так сьогодні й ляжеш спать. А шансів жодних.

"Іди вкради" - кричить - "вкради собі і Хліба і Води!"

Я так не хочу жить! Я хочу як усі, або не жить!

Сьогодні біля церкви постою, завтра - в метро,

А руки й ноги мерзнуть, а вголові лише одно!


Я жрать хотів! (мою промову слухали стіни сізо),

Я працював два місяці, але грошей не дали,

Мені казали голоси: "Іди". Не втримав і пішов,

А що сюди до Вас прийду, майор, і не казали.

Я вперше за своє пригадане життя ситим заснув,

Тут тепло-тепло, я не знав що так буває в хаті,

Тут всі, хто, як і я, колись голоднобосим був,

Нас гріють, кормлять, нам дають попрацювати.

Роки потому вийшов я, і в першу ніч свободи,

Я зрозумів де теплоситно краще і чого я хочу,

Моя країна мене любить тільки там. Я згоден

Піти на злочин знов. І знов іду на злочин.


Щиро ваш Іван Камінь.



11.01.2013р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.02.2013 13:16  © ... Закріплений коментар

Дякую за змістовні коментарі та критику. Для "писаки" це підказки до вдосконалення. А щодо "ГОЛОДНОБОСОГО", то я згоден, що не в усьому винна держава, але цей вірш саме про ті моменти, коли винна вона... Коли діти змушені вкрасти собі харчів... Коли соціальні служби не працюють належним чином... Грошей на це в державі немає... У Європі, дитині, яку спіймалі на крадіжці саме продуктів харчування, допомагають спеціальні служби матеріально і працюють з ними у психологічному плані... Або віддають до інших служб, де дитині надають оплачувану роботу і належне навчання... АЛЕ НЕ САДЯТЬ ДО В`ЯЗНИЦІ. А у нас? Звичайно і ми всі у цьому винні - треба не спати мовчки, а виходить тисячами на площі та ВИМАГАТИ "ПАКРАЩЕННЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ"!!
Що стосується рецидивістів - у когось не вистачає сили волі в пошуках реабілітації в суспільстві, і він повертається на нове коло... Звичайно є і ті, хто став на шлях виправлення... Але ж ми всі знаємо, як роботодавці і держава в тому числі ставиться до ув`язнених у минулому, відповідно можна й здогадатись, чому багатьом не вистачає духу виправитись... І знов вони ідуть на рецидив... Земкнуте коло.

 18.01.2013 17:40  Ем Скитаній => © 

...а текст дуже гарний, чудовий, мені сподобався - цікаво виписана првість поетичною мовою.

 18.01.2013 17:37  Ем Скитаній 

підтримую Олександра також. а з іншого боку - туди потрапивши, яким виходиш?.. однозначно, отак руба не відповісти на такі буттєві ситуації . але все одно, в першу чергу - все залежить від людини.

 18.01.2013 13:30  Володимир Пірнач => © 

Сильна тема,
але виправдання немає.
Погоджуюсь з Олександром, ми занадто звикли грішити на державу, це, певно, ментальність у нас така, всі винні крім нас самих..
Сподобалось.
Плюсую.

 18.01.2013 00:49  Богдан Дєдок 

нажаль, актуально. мені сподобалось, плюсую.

 18.01.2013 00:07  Деркач Олександр 

Написано цікаво, читабельно. Тема... у мене напівкримінальна юність і кримінальне було середовище з дитинства але здоровий глузд переміг))) був у мене можна сказати друг - перша ходка класична - треба гроші для понту, куражу, коли вийшов - роботи нема, житла нема, знайшов мене - поміг йому з роботою - вилетів через два тижні за крадіжки і п,янки, я взяв до себе у буд.бригаду - не витримав нагрузки втік, потім узнав що він знову сів, вийшов після другої ходки - зразу до мене, -Як жити, що робити? я запропонував - у мене в селі хата пуста, город - іди живи, прокормишся, рибалка є, церква рядом, батюшка завжди дасть якусь роботу - теж накормить, баби старі, руки мужськи треба, самотніх жінок пів села, аби тільки робив - тиждень побув і втік, знову магазин взяв погуляв шикарно пару-троє днів - і на третю ходку. ТАК У МЕНЕ ПИТАННЯ - держава винна?

 16.01.2013 22:48  Тетяна Белімова => © 

Сумна повість.

 16.01.2013 22:23  Каранда Галина 

все правда. біда.

 16.01.2013 20:05  Сашко Новік 

та да, сумно. виходить, втрапив-потенціальний рецидивіст