04.06.2023 20:16
для всіх
54
    
  1 | 2  
 © Сосюра Володимир

Володимир Сосюра, вступ до поеми "Мазепа"

Володимир Сосюра, вступ до поеми «Мазепа»

з рубрики / циклу «Роздуми»

ВСТУП ДО ПОЕМИ "МАЗЕПА"


Навколо радощів так мало…

Який у чорта "днів бадьор", 

Коли ми крила поламали

У леті марному до зорь.

І гнів, і муку неозору

Співаю я в ці дні журби, 

Коли лакеї йдуть угору

Й мовчать раби…

Німій, одуреній, забитій, 

Невже не встать тобі від ран?

Москві та Жечі Посполитій

Колись жбурнув тебе Богдан.

А потім хтів тобі Мазепа

Від серця щирого добра…

Його ж ти зрадила і степом

Пішла рабинею Петра.

Хіба не жах: своєї зброї

Не маєш ти в ці скорбні дні…

У тебе так: два-три герої, 

А решта — велетні дурні.

У тебе так: все безголов`я, 

Що на багно кричить: "Блакить!"

Якби я міг, якби зумів я

Тебе, Вкраїно, воскресить…

Твої шляхи — відчай і камінь, 

Така прекрасна й, мов на гріх, 

Ти плодиш землю байстрюками —

Багном і гноєм — для других.

У голові твоїй — макуха!

Хіба ж ти можеш жить сама, 

Російсько-польська потаскуха, 

Малоросійськая тюрма.

Веди ж, безумна, до загину

Мене на розстріли і жуть…

Ах, я люблю тебе, Вкраїно, 

І сам не знаю, що кажу.

Я ж син твій, син, що йшов за тебе

На смерть і реготи не раз, 

Той, що прокляв і Бога й небо, 

Аби тобі був слушний час.

Я йшов кривавими житами

І знов піду, де гул і мла, 

Лиш одного я хочу, мати, 

Щоб ти щасливою була.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.06.2023 21:22  © ... 

Недаремно кажуть, що слова геніального поета дуже часто бувають актуальними навіть і через десятиліття, після їхньої публікації.