Сонет про сонет
Lope de Vega
que en mi vida me he visto en tal aprieto;
catorce versos dicen que es soneto:
burla burlando van los tres delante.
Lope de Vega
За поцілунок вимагаєш ти сонета.
Не жарт придумати чоти́рнадцять рядків,
з двох рим аж дві строфи! Відказує Лілета:
А поцілунок мій – даремно захотів?
Чотири є рядки, лишилось три куплети.
О, добрий Аполлон, прекрасніший з богів,
допоможи, нашли натхнення на поета!
Ще є строфа! Вперед, до рідних берегів!
Ось вже стомився я! О мука, о досада!
Та Ліли поцілунку близько вже принада
і бог мене почув! Готовий ще терцет!
Іще один – і все! Римую до упаду!
Ось! Майже вже кінець!.. О радість, о відрада!
Мій, Ліло, поцілунок, а тобі – сонет!