06.05.2022 13:23
для всіх
105
    
  2 | 2  
 © Анатолій Костенюк

9-те травня

9-те травня

В День затамованого горя

та незабутньої скорботи…

це де про свято ще говорять,

що всіх зуміли побороти,


замовчуючи неспростовні

слова з пожовклої газети:

життів до тридцяти мільйонів –

ціна за «свєтлий дєнь Побєди»?


Якби їх кулі не пололи

та табори не виривали…

Ніхто не взнає вже ніколи

які б вони тепер постали,


яким у них було б, незбутнє

життя під мирним небом вдома?

…Водою мертвою – майбутнє

у півстакані від наркома*…


* «Наркомівські сто грам» - неофіційний термін, що мав ходіння в 40-х роках минулого століття у період ведення Червоною Армією бойових дій, яким позначали норму видачі алкоголю (горілки) військовослужбовцям.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.05.2022 13:24  Борис Костинський => © 

За совєтів комуняки повторювали на 9 травня, що, мовляв, це свято перемоги РАДЯНСЬКОГО над ФАШИСТСЬКИМ. Для пересічного українця Друга світова війна була бійнею між Сталіним та Гітлером. Як кажуть в народі, хрін не був солодшим за редьку. Мені розказували мої остерські земляки, котрі пережили окупацію гітлерівцями нашого містечка, що для українців, в цілому, німці не були гіршими за більшовиків... А в Литві, де ми з жінкою були у весільній подорожі в квітні 1984-го, литовці нам прямо казали, що для них Гітлер був в рази кращим, ніж Сталін. Таким чином, отака правда...

А що ж робити зараз? Та те, що робить уся Європа, куди Україна наполегливо проситься, і увесь інший ЦИВІЛІЗОВАНИЙ світ: тихо і без натовпів покладати квіти до поховань жертв нацизму, казати про історію ПРАВДУ, а не московські кліше, та йти до дому, аби згадати родичів, загиблих у Другій світовій. Ото і усе! А ПОБЄДОБЄСІЄ нехай колотять путіноїди та рашисти! Свідомий українець має жорстко та назавжди відкинути усе те, що Московія притягла в Україну за усі роки панування над нею! Годі! Зась! А тим, кому все ще страшенно миле усе московське, тільки одне: валіза, вокзал, Московія! Тікайте туди і там вам буде затишок у занедбаних оселях якого-небудь Мухосранська! А хочете жити в Україні, то припиняйте бурмотіти наративи путінського РАШИЗМУ, котрий, як виявилося, часто-густо є суттєво гіршим за гітлерівський нацизм!