15.04.2021 05:47
для всіх
91
    
  1 | 1  
 © Тетяна Чорновіл

Чому карась широкий і плоский

Чому карась широкий і плоский

з рубрики / циклу «ДИТЯЧА ПОЕЗІЯ»

Віршований український варіант евенкійської казки

В заплаві спав карась якогось разу,

Звиваючись між хвиль подібно вужу.

Уздрів його ведмідь, не гаяв часу –

Схопив у кігті й викинув на сушу.


Хоч знав карась у мить свою пропащу,

Що в воду вже не прийдеться пірнути,

Коли ведмідь відкрив на нього пащу,

Озвався, щоб сніданок відтягнути:


– Ти сильний звір – про це відомо всюди,

Чому б не позмагатись при нагоді:

Ти довше зможеш у воді пробути

Чи я, нещасний, на сухім безводді.


Ведмідь гадав: – Не втрачу я нічого,

З своїм сніданком чом не позмагатись!

Пірнув під воду й там заліг надовго.

Та з часом став поволі задихатись.


Тож з дна погріб у бульбашках нагору,

Відсапався, ступив на берег згодом,

А там карась на суші в ранню пору

Так само глипав зябрами і ротом.


Пробурмотів: – На суші я ще й досі,

Кінця змагання вже набридло ждати

Ти ж довше бути у воді не в змозі?

То хто з нас переміг, дозволь спитати?


На те ведмідь аж злістю захлинувся –

Себе слабким не звик вважати зроду.

Ударив лапою рибину, розмахнувся

Й жбурнув із суші спересердя в воду.


З тих пір карась став плоский і широкий,

Вилискує в воді, мов коржик, ясно,

А як зачує лиш ведмежі кроки,

У мул заритись поспішає вчасно.




Евенки (самоназва евенкил, давня назва тунгуси) – сибірський мало чисельний корінний народ, мова якого належить до тунгусо-маньчжурських мов. Евенки проживають на рідконаселеній території в Росії, Китаї і Монголії від Північного Льодовитого океану до Маньчжурії.

Непростий період життя евенків в Російській та Китайській імперіях додало поневірянь в Росії у так званий радянський період. Тунгуси з узбережжя Охотського моря і Якутії брали участь у якутських повстаннях 20-х років. В результаті в 1920 році була проголошена незалежна Тунгуська народна республіка на березі Охотського моря. В результаті заколотів в перші роки радянської влади кілька сотень евенків, що жили на Учурі в Якутії, прийняли рішення перейти до Китаю, але були розстріляні без суду і слідства «рідною» владою.

На території проживання народуБуло створено ряд евенкійських національних округів, автономії яких майже скрізь були скасовані в 1930 році. Повстання евенків продовжувались і надалі. В складі Російської Федерації ліквідувались національні і автономні округи. Останній евенкійський автономний округ був перетворений на евенкійський район Красноярського краю, втративши статус суб’єкта Федерації.

У 2009 році «Союз евенкійців» звернувся з проханням про відновлення автономії через погіршення соціального становища після пониження статусу округу до районного рівня. Результатів звертання не досягло. Евенки і тепер стикаються з екологічними та земельними проблемами через розробку корисних копалин на їх споконвічних землях, потерпають від асиміляції і зниження рівня життя.

Фольклор евенків складається з міфів, переказів, казок, в яких відображено історію, побут і сподівання людей цього суворого краю. У казки «Чому карась широкий і плоский» дещо жартівлива тематика. Але в ній закладений мудра настанова навіть у тяжку хвилину не здаватися. Карась вирішив перед тим, як стати сніданком, зіграти на основних рисах ведмедя – пихатості і здатності до швидкого роздратування. Насправді, він не виграв змагання, бо просто не мав можливості сповзти з суші. Роздратування ведмедя через «поразку» в змаганні змінило форму карася (який начебто був довгим та вузьким) на плескату, схожу на коржик. Зате він лишився живим!))

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!