27.11.2012 12:58
-
222
    
  6 | 6  
 © Ем Скитаній

КВАЗІВЕРСУС

2 частина

ПРОЗОВА ПОЕЗІЯ

ранок чудовий.

сиджу і дихаю ним.

щільно заткнув ваткою вуха - ватку знайшов я поруч сміттєвого баку... а чого тут тільки нема на моїй території! тому всі поважають мене і потай заздрять такому ласому шматочку життєвого простору.


я сиджу на низенькому стільці, випрямив ноги довгі і обіперся спиною об стінку будівлі з бетону і скла - озіїнна ж! химера.

я насолоджуюся теплом перших промінчиків сонця, які торкаються мого обличчя.


чудовий ранок!

спокій і затишок обіцяє кафе, що навпроти.

і дарма, що задрипане - загратовані вікна його біло мені і всій вулиці, місту людей усміхаються.

з усіх його шпаринок струменіють аромати смаження, борщу, крабів, соленої і копченої риби... - різносмак дивовижний! настільки, що я аж згриз сухарця наче тістечко свіже і наче ситро - та й прямо із пляшечки - видудлив, ні! я хильнув якусь каламуть із консервної банки в іржі (ледь не порізав нею вуста)... - не все так погано в нашому домі. а то!


- доброго ранку, пане-товаришу! - чемно вітаюся я з перехожими. вони ж - ввічливо не звертають на мене уваги і обережно переступають, або ж обходять мої довго простягнуті ноги.


яка ж насолода цей ранок!..

лімузін, що зупинився біля обшарпаних кафешних дверей, ядучо цитриновий кольором, ще й блискучий, із темними вікнами - надзвичайно казковий! обласканий сходженням сонця, весь випромінює ласку і затишок, і тепло запрошує в гості...

як опинився він тут, цей символ буття рожеволицих здорованів?..

на моїй території - нонсенс, маразм, абсурд, нісенітниця! цього бути не може...а таки воно є. непорозуміння якесь?..або - що?


заінтригований, встав зі стільця, підійшов до авта, тронув дверцята - я ж є тут газдою - вони відчинилися!..ба... о-го! тут ідеал, мрія, краса! тендітная квітка зневажливо кинута кимось на заднє сидіння, яке обтягнуте жовтою шкірою. жахливіше те, що руки її заломлені й ззаду зв"язані, спутані ноги, у роті кляп, зав"язані очки, лиця її - дві пелюстки трояндові! - мокрі від сліз, що росинками на підборідді... хто се зробив?! що за потвора?!.


миттєво звільнив, зірвав пута з рук її, ніжок, звільнив оченята - великий, безмежний космос розгуби - і нахилився до неї, аби вихопити із цієї халепи, прірви комфорту, брехні, облуди й жорстокості... але я відчув лиш легке коливання повітря наче від помаху крил - шурх! - і її вже нема.

це булА лише мить, невловима, незримая мить злету краси і кохання, апофеозом всього цього дня...


вона залишала мене.

я дивився услід їй, карбуючи в пам"яті зляканий погляд - вона раз, тільки раз озирнулась!

дивно, мені булО жаль.

згуба ця мене болісно вжалила серце і вразила душу простими питаннями - де подівся, де зник ідеал? і чому саме від мене?.. чи на лОбі мені накарбовано Богом? - "невдаха"...

куди побігла вона? і чому отак спішно, у паніці? що налякало її у мені?..


ах! втікла, не лишила від себе нічого...

самий тільки жах на обличчі її у пам"ять мою закодовано всесвітом спогадів - таки вжахнулась вона мене... такого й вві сні не побачу ніколи - аби щоб отак сахнувся у жаху від себе?!.. дурниці... але спогад малює мій ідеал із поглядом жаху...

жах? але тяжко визнати жах ідеалом буття. що ж тоді, все це виходить - щасття, кохання, краса як насилля, брутальність, хамство і гвалтування?..

мізкИ мої...мізкИ мої...ї...ї... ні!

це не можливо, це маячня, хвора уява, безглузддя якесь...це протиріччя! краса і жахи... не вмальовується  дурничка... невже я тут у ролі жахіття?.. ні! то у мене шиза, мабуть... - бо закоханий я.


я в розгубі.

була біля мене, моя була наче, а зникла назАвжди...- куди? чому і навіщо? від кого?.. від мене?

запитання останнє уражає до розпачу кривдою - я ж рятівник твій! а ти...

кого ти втішаєш в цю мить, пригорнув тебе - хто?.. хто втішає тебе?

а, може, ти вмерла?.. о! ні, я не вірю.

бо ти ідеал,а отже безсмертна.

кохана, повір мені - я не причина жахання твого, бо не потвора якась там, я красень...хіба що злегка забруднений...але ж хто зараз чистий? крім тебе, звичайно.


люба! подай мені знак хоч рукою, чи поглядом, або торкнися цілунком до мрій моїх, снів і я вийду з петлі потрясінь, перестану кружляти по колу невдах і зречЕних - надію мені подаруй, скажи що ти є мені втаємниченим голосом, видихом лЕгким легіта літа, уяву мою угамуй.

з розуму зводить без тебе життя у житті, яке створюють глюки у вигляді владних духовноскалічених і хамовитих паскудних гидот - і постали вони настільки реально, що вірю у те, що ввійшли у життя вони, у сьогодення, у повсякденнісь і гадять вони навколо себе усе...і гадять...і гадять...і гадять...

важко мені зосередитись в думці своїй... - кохана, без тебе ЩО Я?..

і навіщо, для чого рухаюсь в русі людському ще від початку свойого й до самого скону? там, в тому русі навіщо я взагалі?


...коли то скінчиться оце божевілля? ах, чи скінчиться колись?..

хіба що упасти обличчям у бруд із ваткою в вухах, не чути щоб крику безсилля й відчАю.

від думок тих аж мізки тріщать, розпинає нутро мені все, червоніє обличчя і простір мого існування ось-ось і звузиться в риску, у крапку, в ніщо... - я луснути можу!


...видіння булО це, чи день у реаліях - ніяк не збагну. живу, чи існую, творю, а чи нидію світом, який постає мені в очі ігрищем в пурпурі: червоні химери танцюють в червоному омаху полум"я... - геть!.. - їм кричу і зникає цяя вистава...натомість з"являється інша картинка...- котиться м"ячик...котиться м"ячик...котиться м"ячик по дворУ, стояла де хата, а в хаті дитина і жінка, і чоловік - усі мертві, бо вбиті і, за мить, палає вся хата - на згарищі тому пихаті будують багаті палати за триметровим парканом...

до біса!

у скронях дзвенить аж і бджоли гудуть і зграями жалять...і жалять...і жалять...


піду, відшукаю кохану красуню - вона не могла далеко від мене піти за такий коротесенький проміжок часу.

вийшов з завулку, змішався у щільній лавині людської ріки центральної вулиці міста.


...сонце зійшло вже висОко...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.12.2012 16:35  Деркач Олександр => © 

Глюки чи реальність, реальне божевілля чи божевільна реальність... і знову випливає з підсвідомості минуле - котиться м`ячик, подвір`я, хата, дитина і мати-жінка, чоловік - всі і все вбито, згарище, попередня апокаліптина картина людства зводиться в одну точку, точку перетину іржавих бляшанок і блискучих кабріолетів, на розі людської ріки, сміттєвого баку і задрипаного кафе - місце зустрічі бідності і багатства, мрійливих химер і символа рожеволицего буття...кінцівка драматична, але ДУЖЕ поетично написана.

 28.11.2012 20:02  Тетяна Белімова => © 

Мені здається, що ось вона - кульмінація "Квазіверсуса". Ліричний герой поеми зіткнувся із коханням, яке прибуло на ... рожевому лімузині. І відразу стає зрозуміло, що кохання - це привілей багатства... Любов і бідність речі не сумісні.
Світ капіталу загалом не визнає почуттів простих людей. Автор ілюструє цю тезу моторошною картиною дому, де всі померли, бо ж тут має бути палац, а не садиба простих людей! І тому, хто тут жив, чого праг, товтосума не цікавить...
Ідеал зник чи просто розчинився, а герой повертає за ріг і теж розчиняється у натовпі таких же, як він...

 27.11.2012 20:39  Деркач Олександр => © 

Ніяк не дійду, не налаштуюся, просто пробігти не хочеться, все-таки об`ємний твір...

 27.11.2012 16:50  Тетяна Чорновіл => © 

Про таке, здавалося б... існування Ви написали так чисто і тендітно...

люба! подай мені знак хоч рукою, чи поглядом, або торкнися цілунком до мрій моїх...

Вражена...

 27.11.2012 14:46  Каранда Галина => © 

жанр дійсно цікавий... чи не занадто складні думки Ви вкладаєте в голову отого володаря сміттєвих баків? а втекла - ясно, що в текла, в цій ситуації вона втекла, хоч би її і принц розв"язав... А Ви читали Чорновіл

ІСТОРІЇ СМІТТЄВОГО БАЧКА / ВІРТУАЛЬНА РЕАЛЬНІСТЬ ?