13.09.2014 00:53
для всіх
258
    
  2 | 2  
 © Микола Васильович Снаговський

ШЕПІТ РІЗНОБАРВНОГО ЛИСТЯ

ШЕПІТ РІЗНОБАРВНОГО ЛИСТЯ

Настала осінь. Усе помітніше набуває найрізноманітніших барв листя дерев та кущів, а також трави і навіть водні рослини. Раніше все було зеленим і схожим. І всі листочки були наче причетними до однієї родини, до одного товариства, однаково думали й гойдалися однаково від подиху вітру. І раптом…

- А чому ти пожовтів? – запитав один листочок в іншого. – Ха-ха!..

- А ти… Ти… Ти порудів! Що, не помітив за собою? Сам ти «ха-ха»!

- Ой-йо-йо! А за тобою тріпоче листок, що вже почервонів як рак, - не вгамовувався рудий листочок.

- Мамцю! Мамцю, а чому так? – запитав у мами-гілочки ще зелений листочок, який народився найпізніше і був наймолодшим. – Мені соромно.

- Ну, що ти, синку, не бійся. Твої листочки-брати нісенітниці говорять, коли свою різнобарвність хочуть перетворити на об’єкт глузувань, - відповіла мама.

А мудра гілочка-тітонька додала:

- Різнобарвністю пишатися треба! Це свідчить про те, що у зелені минув ваш дитячий і юнацький вік. А коли листочки подорослішали і кожний набув свого характеру та вміння самостійно мислити, зовні це означилось у тій чи тій барві. У когось крутий і різкий характер – ну, то такі листочки бувають червоними, навіть бордовими чи й темно-коричневими. У когось вдача лагідна – то й забарвлення має лагідніше, теплих відтінків: жовтуваті, помаранчеві, пурпурові, зеленкуваті…

- А яким стану я?!. – запитав ще зелений листочок.

- Фіолетовим! Хі-хі!.. – пожартував різноманітно забарвлений листок. На ньому, справді, проглядалися плями навіть фіолетового відтінку.

- Не збивай з пантелику хороших дітей, - мовила на те мама зеленого листочка. – Ти, сусіде, протягом усього життя постійно змінював свій характер, був брехливим і ледаркуватим. Тобі позубоскалити – раз плюнути. Ото тепер і вилізло все назовні. Зовнішність твоя – мов скельця калейдоскопу, але для одного осіннього листка то не дуже добре, як, втім, і для інших подібних тобі.

- Мамо! Мамо, а якщо і я стану таким?

- Ні, синку, ти таким не станеш! Тому що ти – добрий, турботливий і лагідний. Тебе природа наділить теплим забарвленням. І всі ми, дорослі, пишатимемось тобою!

- І такими, як я?

- І такими як ти!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.09.2014 12:57  © ... => Світлана Рачинська 

Казки збагачують і очищають душу!
Дякую за відгук!

 13.09.2014 09:52  Світлана Рачинська => © 

Чудово! Дуже сподобалось!

 12.09.2014 20:29  © ... => Тетяна Чорновіл 

Дякую, Таню!
Приємного читання!

 12.09.2014 20:16  Тетяна Чорновіл => © 

Цікава казочка! ))
А пані Гілки дуже освічені!