08.01.2012 16:19
-
1549
    
  10 | 10  
 © Тетяна Чорновіл

Відьма

Відьма

з рубрики / циклу «ЕТЮДИ, КАРТИНКИ»

Спалювання навіяне поезією Миколи Чата «Заздрісним брехунам»
Вибачте за хмари попелу, що літають у повітрі порталу…

Що?! Дочекалися, мізерні, 

Ганебної моєї страти?! 

Вже розлили потоки скверни,  

В якій я мушу помирати? 


Для чого в небесах ловили 

У миті таїни магічні? 

Не я – творіння злої сили! 

Ви – недокрилки генетичні! 


Чом наді мною поглумилась 

Чужих світів зрадлива доля? 

За те, що не в свій час з‘явилась 

Тремтливим сплеском біополя?!.. 


Стоять недавні рідні скраю. 

Мовчать… В догоду злому люду! 

В вас на очах я помираю, 

Та знайте, плакати не буду… 


Палахкотить страшне кострище, 

У хмарах мрій не наздогнати. 

Вогонь пекучий ближче… ближче. 

Ой, як болить!.. Болить, прокляті!!! 


Згоріти суть моя повинна, 

В вогні очиститися мушу… 

О, Господи! Прости! Не винна… 

Прийми мою нещасну душу… 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.01.2012 21:38  © ... => Каранда Галина 

Я зрозуміла, що я ще далі писатиму! :))))))) Дасть Бог день, дасть і тему! :)))))))

 08.01.2012 21:36  Каранда Галина => © 

а я думала, в глобальному сенсі: як надалі єретиків каратимуть?:)

 08.01.2012 21:32  Каранда Галина => Тарас Іванів 

)))))))) відключать інтернет!)))))

 08.01.2012 21:31  Тарас Іванів => © 

Які ще будуть покарання???

 08.01.2012 21:28  © ... => Тарас Іванів 

В якому смислі? :))))))))))))))

 08.01.2012 21:27  Тарас Іванів 

Цікаво, що далі?))))

 08.01.2012 20:30  © ... => Микола Чат 

Дякую за відгук!!! Мені дуже важлива була думка автора, який також згорів на вогнищі декілька днів назад!!! :)))))))))))

 08.01.2012 20:26  Микола Чат => © 

Читав - хотілось стрибнути в кострище і, притуливши до грудей своїх Вашу стражденну ДУШУ, вигоріти до тла!!! Наша страта - звільнення від сморідних оков осуду перед рандеву з Творцем! Браво!!!

 08.01.2012 19:35  Оля Стасюк 

Важко...

 08.01.2012 18:49  Каранда Галина => Ігор Рубцов 

а якщо в історію не поринати, то зрозуміло одне: люди завжди шукали хліба, видовищ і цапа відбувайла за всі свої невдачі...і зараз шукають, і завтра шукатимуть, на кого псів натравити, а кого камінням закидати...

 08.01.2012 18:38  Ігор Рубцов 

Якщо поринути у історію, то звідти випливає наступне: церква, тобто верхівка її у середньовічча настільки віддалилася від біблійного вчення, що не тільки вона, але й прості люди, яким заборонено було читати Біблію, вважали за благочестя палити на вогнищах всіх, хто мав вільну думку, яка не співпадала з ученням папства. А згадаймо Джордано Бруна, а Галілея. Там же нічого відьомського не було. Хибна думка, що ніби-то, кого неможливо врятувати від пекла словом і настановою, очищуються шляхом спалювання - не витримує найпростішого аналізу у світлі Слова Божого, але вона була насаджувана силою. А заляканим народом легко керувати. Натомість, кардинали, легати, прелати і інші купалися в розпусті і розкошах, а народові продавали індульгенції. Знаєте, все це наслідки невігластва. Коли спалювали Яна Гуса, він з жалем подивився на стару, яка принесла в`язанку дрівець, на очищення його душі. "Свята наївність!.." - тільки й зумів він сказати. Він-то розумів, що вигадка про очищуючий вогонь не більш, ніж вигадка. А людину очищає кров Ісуса Христа і тільки вона.

 08.01.2012 18:23  Каранда Галина => Тетяна Белімова 

та я не думаю, що вона нашкодила... просто цікава психологія різних учасників судилища...

 08.01.2012 18:17  Тетяна Белімова 

Напишіть, будь ласка. Галина має рацію: якщо вже проповідувати плюралізм думок і поглядів, який ми всі тут підтримуємо, то й доводити це ділом. Щож лише від імені Відьми говорити? Скажіть і від імені тих, кому вона нашкодила приворотами й злим язиком, у чиїх корів молоко спивала.

 08.01.2012 17:51  © ... => Каранда Галина 

Ні! Це занадто тяжко! ((((((( Адже я все одно буду на ЇЇ боці, а значить горітиму ще декілька разів!

 08.01.2012 17:18  © ... => Тетяна Белімова 

Точно, не було! :))))))))))) У нас їх топили! ("Конотопська відьма" Квітки-Основ"яненка") :))))))))))))))))))

 08.01.2012 17:15  Тетяна Белімова 

Слава Богу, ми - українці - не кровожерні. У нас такої традиції не було.
Всім відомо, хто сіє вітер, пожинає бурю...

 08.01.2012 17:04  Каранда Галина => © 

а напишіть ще кілька на цю ж картинку: очима ката, "близьких" і зівак... буде шикарно! правда, напишіть!

 08.01.2012 17:02  © ... => Каранда Галина 

Дякую за розуміння! (((( Я ж кажу, від першої особи дуже важко було виконувати страту!

 08.01.2012 16:59  Каранда Галина => © 

аж зморозило!
люди в усі часи шукали, на кого звернути свої нещастя... відьми, єретики, жиди, москалі, хохли... жертву знайти неважко... а як неможна її спалити, то хоч словом в"їдливим ущипнути, щоб заболіло... за те, що кращий, розумніший, не такий... чи просто, щоб було, аби не мовчки, бо ж язики сверблять...тема вічна...

 08.01.2012 16:49  © ... => Тетяна Белімова 

Можливо, не зовсім алегорія. Завжди переймалася долею тих нещасних, яких спалювали на кострах тільки за те, що "не такі", можливо, колись у майбутньому їх "гріхи" пояснять з точки зору генетики... А алегорія в тому, що як завжди, спробувала приміряти до цієї жорстокої страти нерозуміння  натовпом людей особи, яка "не така". Ще збоку для повноти образу - близькі люди, що не підтримують у важку хвилину, мовчки спостерігають, боячись викликати гнів суспільства!
Мабуть не досить зрозуміло висловилася!
Скажу тільки, що вірш від першої особи давався дуже тяжко! Ще й зараз під враженням! (((( 

 08.01.2012 16:39  Тетяна Белімова 

Тетяно! Можна попросити надати коментар цій алегорії, якщо це алегоря?